Proslava Dana udruge „Stepinčeva oaza mira”

Written by urednistvo

04/06/2024

Udruga „Stepinčeva oaza mira” proslavila je u nedjelju 12. svibnja Dan udruge i svoju šesnaestu obljetnicu djelovanja svečanom misom koju je u Planinarskom domu „Cerinski vir” u Samoborskom gorju predslavio generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije i v. d. ravnatelja Hrvatske katoličke mreže vlč. Krunoslav Novak, izvijestili su iz Udruge.

Uvodeći u misno slavlje, vlč. Novak je pozdravio sve članove udruge „Stepinčeva oaza mira”, čestitavši im obljetnicu. U propovjedi je vlč. Novak istaknuo kako Sedma vazmena nedjelja nadahnjuje i nudi više tema o kojima se može govoriti: od Majčinog dana, iščekivanja svetkovine Duhova, pa do Dana sredstava društvenih komunikacija ili Dana medija.

Propovjednik Novak, razmatrajući liturgiju nedjeljne Božje riječi, usmjerio je svoje razmišljanje u tri točke. Govorio je o molitvi, istini, ljubavi i dobroti. Istaknuo je kako se Isusovi učenici trebaju uvijek nadahnjivati na Isusovoj molitvi. Rekao je kako molitva nije samo prilika da od Boga nešto tražimo, da mu se žalimo ili da izgovaramo svoje želje za koje očekujemo da nam ih On ispuni. Ustvrdio je kako je molitva prije svega življenje odnosa s Bogom.

Tumačeći važnost istine u životu svakog čovjeka, vlč. Novak upozorio je da je istina danas toliko malo vrednovana i kako današnje vrijeme želi reći da ne postoji apsolutna istina, već se sve dovodi u pitanje. Istaknuo je da je Isus za sebe rekao da je On put, istina i život te da se u evanđelju pronalazi istina koja je putokaz za vjernički život.

Govoreći o ljubavi i dobroti, vlč. Novak je posvjedočio iskustvo susreta s nepoznatim dječakom, koji je prije dvadeset godina posijao u njegovom srcu trag dobrote koji ga prati cijeli život. Završavajući propovijed, naglasio je kako u svijetu ima puno više dobrote nego onoga što je loše, dajući primjer buke koju stvara stabla koje se ruši, dok šuma koja raste, raste u tišini.

Propovjednik je na kraju pozvao članove udruge „Stepinčeva oaza mira” da i dalje idu putem dobrote i radosti, nadahnjujući se na miru koji je bl. Alojzije Stepinac donosio teškim i nemirnim vremenima, nadahnjujući se upravo na molitvi, istini evanđelja i ljubavi za Božji narod. U nastavku je uslijedilo druženje oko zajedničkog stola uz domaćine iz udruge Ekosspiritus. Nakon ručka, šezdesetak članova udruge „Stepinčeva oaza mira” posjetili su slap „Cerinski vir” u Samoborskom gorju, izvijestili su iz Udruge.

Slično ovome…

STEPINAC U ZAPREŠIĆU 1944.

STEPINAC U ZAPREŠIĆU 1944.

Dragi štovatelji bl. Alojzija Stepinca danas se sa zahvalnošću sjećamo jedne lijepe uspomene i obljetnice vezane za...

Isusov put prema Uskrsnuću

Isusov put prema Uskrsnuću

Naši članovi i ove godine su se potrudili što vjernije dočarati posljednja dva dana Isusova života. To su imali...