Proslava spomendana bl. Alojzija Stepinca u Zaprešiću

Written by urednistvo

17/02/2024

Ovogodišnji spomendan hrvatskog mučenika i nadbiskupa blaženog Alojzija Stepinca svečano je proslavljen u župi sv. Petra ap. I u Zaprešiću, koju je bl. nadbiskup Stepinac utemeljio 4. studenoga 1945. godine.

Župna zajednica uoči spomendana svoga utemeljitelja pripremala se trodnevnicom na kojoj su propovijedali vlč. Filip Pranjić, đakon u župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici, vlč. Frano Bijelić, đakon u župi Uznesenja sv. Križa Sisak i đakon vlč. Krešimir Bušić koji je u istoimenoj župi na đakonskom praktikumu. Na sam blagdan blaženog Alojzija Stepinca 10. veljače svečano je euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Ivana Krstitelja predvodio župni vikar Domagoj Koružnjak, a propovijedao je trajni đakon Ilija Nikolić.

U prigodnoj je homiliji đakon Ilija okupljenim župljanima postavio nekoliko pitanja vezanih uz poznavanje, odnosno ne poznavanje naših svetaca i blaženika, a poseban je naglasak stavio na pitanje, koliko poznajemo život bl. Alojzija Stepinca!?

Propovjednik je ustvrdio kako se boji da hrvatski narod dovoljno ne poznaje čovjeka koji je svakoga trena bio spreman umrijeti izloživši se velikim totalitarnim režimima: nacizmu, fašizmu i komunizmu. Ako je bl. Alojzije Stepinac od velikog duhovnog autoriteta sv. Ivana Pavla II. proglašen Najsvjetlijim likom Crkve Božje u Hrvata, onda smo svi pozvani upoznati taj svijetli lik koji u našoj četrnaestoljetnoj povijesti nije imao boljeg sina, boljeg brata i boljeg pastira, rekao je đakon Ilija.

U nastavku svoje propovjedi đakon Nikolić prisjetio se svog nedavno preminulog župnika i zaprešićkog dekana Ivana Frkonje.

Govoreći o župniku Frkonji podsjetio je župljane kako je volio i častio spomen bl. Alojzija Stepinca. Istaknuvši kako je župnik Frkonja zaslužan za najmanje petnaest župnih hodočašća u Zagrebačku katedralu te kako je okupljao i pozivao župe i svećenike svoga dekanata da zajedno s gradom Zaprešićem idu na Blaženikov grob te mole za materijalni i duhovni rast svojih župnih zajednica i grada Zaprešića.

Đakon Ilija rado se prisjetio kako je župnik Frkonja organizirao svake godine trodnevnice, dovodio svećenike koji su lik bl. Alojzija zorno prikazivali i otkrivali ljepotu njegove duše.

Na kraju euharistijskog slavlja vjernici su častili moći bl. Alojzija Stepinca koje su za tu prigodu izvađene iz glavnog oltara.

Za proslavu svog utemeljitelja župljani su se pripremali polusatnom pobožnošću u čast bl. Alojziju koju su prije euharistijskog slavlja predmolili članovi Molitvene zajednice bl. Alojzija Stepinca, Apostolata katoličkih muževa i Stepinčeve oaze mira. Pjevanjem i sviranjem na glavnom euharistijskom slavlju uveličao je Mješoviti zbor Sv. Cecilije pod vodstvom orguljaša Hrvoja Banaja.

Slično ovome…

STEPINAC U ZAPREŠIĆU 1944.

STEPINAC U ZAPREŠIĆU 1944.

Dragi štovatelji bl. Alojzija Stepinca danas se sa zahvalnošću sjećamo jedne lijepe uspomene i obljetnice vezane za...

Isusov put prema Uskrsnuću

Isusov put prema Uskrsnuću

Naši članovi i ove godine su se potrudili što vjernije dočarati posljednja dva dana Isusova života. To su imali...