Uprizorenje Kristove muke u Zaprešiću

Written by urednistvo

Udruga «Stepinčeva oaza mira» iz Zaprešića osnovana je 8. svibnja 2008. na 110. godišnjicu rođenja bl. Alojzija Stepinca. Svoje predstavljanje javnosti imali smo u kripti crkve sv. Ivana Krstitelja na proslavi 10. obljetnice beatifikacIje Alojzija Stepinca blaženim 3. listopada 2008 u župi sv. Petra ap. u Zaprešiću

13/04/2022

Perivoj Novih dvora u Zaprešiću je na Nedjelju Muke Gospodnje – Cvjetnicu, po šesti puta bio prostor u kojem je uprizorena Kristova muka.

Radi se o scenskom prikazu posljednja dva dana Isusovog života u kojem sudjeluju članovi udruge Stepinčeva oaza mira i župljani župe sv. Petra apostola, iz Zaprešića. Njih gotovo stotinu okupljeno je oko trajnog đakona Ilije Nikolića koji je osmislio ovaj projekt prateći izvještaje o događajima i likovima koje donose Evanđelja. Veliki četvrtak i Veliki petak dani su u kojima su se, za nas kršćane, dogodili neki od najbitnijih događaja za našu vjeru koji su ovdje i prikazani, od Posljednje večere i izdaje, do muke i Križnog puta te same Isusove smrti i polaganja njegovog tijela u grob.

Zajednička fotografija svih sudionika pri završetku urpizorenja

Mnogi trenuci prožeti su patnjom, boli i okrutnošću koja je na oko slična tolikim drugima, ali je toliko teža jer objedinjuje sve patnje, boli i okrutnosti ljudskog roda, i toliko posebnija jer je otkupiteljska, prožeta ljubavlju za svakog od nas i danas, te pobjedonosna jer trećeg dana, prije zore, Isusov grob ostaje prazan jer je On uskrsnuo i otvorio nam vrata života vječnoga!

Ovaj dirljivi prikaz ove je godine bio još posebniji jer su u izvedbu uključeni i članovi plemenite udruge Ivančica koja pomaže osobama u potrebi, te su se prikupljali i dobrovoljni prilozi za njihov rad, a svoj doprinos u pjesmi su dali i župni zbor sv. Cecilije pod ravnanjem prof. Hrvoja Banaja te dječji zbor Božje krijesnice na čelu sa čs. Veronikom Šaban.

Na kraju uprizorenja svim prisutnima se obratio župnik župe sv. Petra apostola, vlč. Ivan Frkonja ističući važnost zahvale u životu vjernika, zahvaljujući također svima koji su doprinijeli i sudjelovali u ostvarenju ovog projekta koji nas uvodi u dane Velikog tjedna.

Na samom kraju, sve okupljene je pozdravio i gradonačelnik Zaprešića, g. Željko Turk, izražavajući zadovoljstvo i zahvalnost da je i ove godine pratio uprizorenje te zaželjevši svim okupljenima sretan Uskrs.

Slično ovome…

Najava izložbe

Najava izložbe

 S velikom radošću Vam predstavljamo gostovanje putujuće izložbe Euharistijska čuda diljem svijeta u župi sv.Petra...

Gospodin me uči služenju

Gospodin me uči služenju

Gospodin me uči služenju. Dragi prijatelji, u ovom susretu razgovaramo s našom Mirjanom Morović, koja kao i mnoge...