Uprizorenje Kristove muke u župi sv. Antuna Padovanskog u Sevetskim Selima

Written by urednistvo

Udruga «Stepinčeva oaza mira» iz Zaprešića osnovana je 8. svibnja 2008. na 110. godišnjicu rođenja bl. Alojzija Stepinca. Svoje predstavljanje javnosti imali smo u kripti crkve sv. Ivana Krstitelja na proslavi 10. obljetnice beatifikacIje Alojzija Stepinca blaženim 3. listopada 2008 u župi sv. Petra ap. u Zaprešiću

05/04/2022

 U nedjelju, 3.travnja, nakon epidemijske pauze, smo ponovno oživjeli naše Uprizorenje Muke Kristove, ovaj puta gostujući u Sesvetskim selima, u lijepom prostoru ispred župne crkve sv.Antuna Padovanskoga. Bila je to okrugla, 10. izvedba koju smo posvetili miru u cijelom svijetu, a posebno za tako potreban mir u Ukrajini.

Prije samog početka okupili smo se na kratkom klanjanju pred Presvetim, prikazujući sve ono što slijedi, naše riječi i geste da budemo na slavu Božju.

Program je započeo u 16 sati uvodnim govorom našeg voditelja, Ilije Nikolića koji je svojim riječima pozvao okupljene da ovaj scenski prikaz dožive otvorena srca, da se prepuste promišljanju o otajstvima Velikog četvrtka i Velikog petka, vrhuncu našeg otkupljenja i velike Božje ljubavi koja je tih dana izlivena u naše vrijeme i prostor te i danas, dvije tisuće godina kasnije dolazi do svakoga od nas, obuzima nas i spašava. Uprizorenje Kristove Muke je naše nastojanje da zadnji dani Isusovog života na opipljiv način budu prikazani svima koji nas dođu pogledati, da srž onog što vjerujemo bude živo ispričano kroz likove koji su se uz Gospodina našli tih dana i situacije koje nas vode od priprave Posljednje večere do Isusovog groba koji na kraju ostaje prazan.

Prostor ispred crkve na kojem se izvodila Muka Kristova omogućio je izvođenje scena u nekoliko etapa, a pogotovo je bilo prikladno da završni dio: Križni put, Golgota i prostor Isusovog groba približe težinu tih prizora svima okupljenima. Bilo je dirljivo vidjeti okupljene koji su dotaknuti baš u tim trenucima, stali u tišini, zamišljeni sa suzom u oku ili su pak klečeći promatrali kako izgleda smrt na križu… Neka Gospodin oblikuje sjeme proživljenih trenutaka da jednom bogato urodi u srcima koja su doživjela ovu izvedbu Muke Kristove!

Zbor mladih župe sv.Antuna –  „Lilium“ je svojom pjesmom obogatio doživljaj Uprizorenja.

Zahvaljujemo svima koji su doprinijeli ovoj izvedbi koja je među prisutnima doživljena kao najdirljivija izvedba Muke Kristove koju su pogledali: bilo svojim vidljivim ili ne tako vidljivim doprinosom! Zahvaljujemo župniku Antunu, župnom vikaru Nikoli te đakonu g.Miljenku na gostoprimstvu i suradnji! I neka je slava Gospodinu koji dotiče i oblikuje srca!

Podsjećamo, na Nedjelju Muke Gospodnje – Cvjetnicu, u 16 sati ćemo ove biblijske prizore ponovno izvesti u prostoru perivoja Novih dvora u Zaprešiću. Pozivamo vas da nam se pridružite!

Slično ovome…

Najava izložbe

Najava izložbe

 S velikom radošću Vam predstavljamo gostovanje putujuće izložbe Euharistijska čuda diljem svijeta u župi sv.Petra...

Gospodin me uči služenju

Gospodin me uči služenju

Gospodin me uči služenju. Dragi prijatelji, u ovom susretu razgovaramo s našom Mirjanom Morović, koja kao i mnoge...