Intervju: Ivo i Tvrtko Tunjić

Written by urednistvo

16/05/2022

Dragi čitatelji, donosimo novi razgovor s našim članovima. Ovog puta razgovaramo s obitelji Tunjić, jedna od obitelj gdje se i roditelji i djeca uključuju u sudjelovanje u aktivnostima i projektima naše udruge i to već lijepi niz godina. S nama su u razgovoru sinovi, Ivo i Tvrtko.

1. Dragi Ivo, članovi tvoje obitelji su i članovi su naše Udruge, aktivni i prisutni kroz više godina djelovanja Stepinčeve oaze mira,  molimo te na nam predstaviš svoju obitelj i kažeš nešto više o vama.

Ivo: Moju obitelj čine roditelji Mato i Marica, dva mlađa brata Tvrtko i Matko te najmlađa sestra Antonija. Od doseljenja u Zaprešić trudimo se biti aktivni u župi – tako Tvrtko, Matko i ja imamo iskustva s ministriranjem, a Antonija s pjevanjem u dječjem zboru – dok su nam roditelji aktivni u Obiteljskoj zajednici.

2. Osim što studiraš ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Zagreb, aktivan si u našoj  udruzi, a župi sv. Petra apostola kao jedan od voditelja Teen Star programa za mlade. Možeš li nam reći nešto više o tom programu, o čemu se radi i zašto je važan za mlade?

Ivo: Teen Star program je cjeloviti odgojni program za mlade o ljudskoj spolnosti. U našoj župi je prvenstveno namijenjen krizmanicima, gdje oni kroz 6 susreta uče i zajedno razmišljaju o svim aspektima spolnosti te u konačnici teže razvitku zrelih i zdravih stavova.

Rekao bih da je teen star iznimno važan za mlade jer ih uči graditi i jačati vlastiti identitet i samopoštovanje. Također ih usmjerava na promišljanje o važnosti iskrenog prijateljstva i međusobnog poštovanja kao temelja uspješne veze.

3. Tvrtko, tebe će mnogi prepoznati po sudjelovanju u našim projektima kao što su emisije Biblija HRTa, u Živim jaslicama, prikazanju Muke Kristove –  što te potiče na aktivnost baš u tim projektima, što te posebno veseli, nadahnjuje..?

Tvrtko: U dramske izvedbe Udruge uključio sam se 2012. godine kada sam prvi puta sudjelovao u Živim Jaslicama, i od tada redovno sudjelujem u uprizorenju Jaslica i Kristove Muke. U vrijeme kada sam se uključio u te projekte, bio sam osnovnoškolac i jako me veselilo sudjelovati u tim izvedbama. Također, velik poticaj za uključivanje su mi bili roditelji i stariji brat koji su tada već sudjelovali u radu udruge.

4. Student si druge godine Pravnog fakulteta u Zagrebu. Kako uspijevaš uskladiti studenske obveze, glumu i angažiranost na  projektima u našoj Udruzi?

Tvrtko: Sada kada sam student, malo je lakše jer si sam mogu organizirati vrijeme, pa kada radimo na projektima, znam unaprijed da trebam izdvojiti vrijeme za probe, no prije kada sam bio učenik, nekada ne bih uvijek mogao doći na probe radi nastave. Uglavnom, sada mi je lakše rasporediti vrijeme pa tako mogu odvojiti i vrijeme za angažman u Udruzi.

5. Ivo, zanimljivo je da ste ti i Tvrtko prihvatili uloge biblijske braće Kajina i Abela. Kakvo je tvoje iskustvo s bratom i ostalim članovima obitelji sudjelovati u prikazanjima biblijskih tema koje imamo u Udruzi?

Ivo: Bilo je nevjerojatno zanimljivo preuzeti tumačenje uloge tih biblijskih likova i situacija kroz koje su oni prolazili. Najjači dojam je svakako na mene ostavilo uprizorenje Kristove Muke, u svim segmentima, od priprema, proba, kostimografije, do završnog scenskog prikaza – prekrasno iskustvo!

6. Tvrtko, već nekoliko godina izvrsno uprizoruješ lik Jude Iškariotskog. Ne može se reći da je Judin lik jedan od onih kojeg  bi se mnogi prihvatili. Što je tebe vodilo u tom odabiru, koji je tvoj motiv da si prihvatio tumačenje lika glavnog negativca?

Tvrtko: Prije par godina, točnije 2019. godine, đakon Ilija mi je predložio da preuzmem ulogu Jude u uprizorenju Muke Kristove. Prihvatio sam tu ulogu, iako u početku nije bilo baš jednostavno unijeti sam sebe u lik Jude. Međutim, dao sam sve od sebe, da to uprizorenje bude što bolje. Iste godine, u scenarij smo uveli novu scenu Jude i farizejima koja za cilj ima u potpunosti prikazati Judin karakter i stvarni motiv njegove izdaje. Nakon nekoliko uprizorenja komentari su odlični i to nas sve raduje.

7. Vratimo se još malo na temu mladih, kaže jedna dobra misao: “Mladi koji čine više, rade bolje i djeluju šire.“ može li se ova rečenica staviti u kontekst sudjelovanja mladih u djelovanju naše Udruge ili kako vi gledate na veći angažman mladih u Udruzi?

Ivo: Sigurno se ta rečenica može staviti u kontekst Udruge. Angažman mladih je izuzetno bitan u svakoj zajednici jer je to zapravo pokazatelj koliko i na koji način je zajednica živa – ako nitko ne nastavi put koji su utrli prvi članovi, onda se svakako postavlja  pitanje što je pošlo po krivu. A upravo mladi, kao što navedeni citat kaže, imaju sposobnost širiti djelovanje zajednice još više – i tako zapravo činiti ono naše prvo vjerničko poslanje – naviještati Krista.

Tvrtko: Mladi naše udruge su slika udruge u budućnosti. Lijepo je što nas sve više sudjeluje u projektima jer se već više puta pokazalo da je spoj mladosti i iskustva najbolja kombinacija. Stoga ne sumnjam da je budućnost udruge svijetla.

8. Za kraj uobičajeno sugovornike zamolimo za završnu misao, stoga i vas pozivamo da s našim čitateljima podijelite  neko svoje promišljanje kojim ćemo zaokružiti ovaj razgovor!

Tvrtko: Na kraju, želim reći kako smo svi mi kršćani pozvani na novu evangelizaciju, a upravo projekti koje Stepinčeva oaza mira uspješno realizira,  možemo staviti pod zajedničko ime djelovanja u sklopu pokreta Nove Evangelizacija na koju nas je pozvao i sveti papa Ivan Pavao II.

Ivo: Završio bih s jednim kratim citatom zaštitnika naše Udruge, blaženog Alojzija Stepinca koji nam, uvijek može biti poticaj i ohrabrenje : „Gore gledaj prema nebu i ne boj se!“

Riječi našeg blaženika zaista su najbolje zaokružile ovaj razgovor. Zahvaljujemo se našim sugovornicima. Dragi Ivo i Tvrtko, neka vas na vašim putima prati Božji blagoslov!

Slično ovome…

STEPINAC U ZAPREŠIĆU 1944.

STEPINAC U ZAPREŠIĆU 1944.

Dragi štovatelji bl. Alojzija Stepinca danas se sa zahvalnošću sjećamo jedne lijepe uspomene i obljetnice vezane za...

Isusov put prema Uskrsnuću

Isusov put prema Uskrsnuću

Naši članovi i ove godine su se potrudili što vjernije dočarati posljednja dva dana Isusova života. To su imali...